Impasul politic din Italia și posibilele efecte asupra românilor stabiliți în peninsulă

Alegerile parlamentare din Italia au avut loc duminică, 4 martie 2018. Cu toate că încrederea în partidele politice a scăzut în ultimii ani, italienii au venit la urne în proporție de circa 74%. Rezultatul s-a dovedit spectaculos prin echilibrul alegerilor – 6 partide și-au împărțit aproximativ 60% dintre preferințe. România, cu un sistem de două partide și jumătate, poate privi cu admirație sistemul multi-partidist din Italia, foarte divers pe axa stânga-dreapta, la o privire generală.

Marele perdant al acestor alegeri a fost Matteo Renzi, alături de Partidul Democrat. Aceştia obținuseră în 2014 peste 40% din voturi, dar s-au declarat învinși duminică, obținând doar 19% din voturi. După unii analiști italieni, cartea pierzătoare ar fi fost respingerea reformei constituționale propuse prin referendum.

Acest podcast cuprinde extrase Euronews de la [link], respectiv de la [link]. Muzica: Fratelli d’Italia, de [aici]. Sursa foto [link].

 Editor coordonator: Paul Chioveanu. Comentatori: Mihnea Dumitru şi Codru Vrabie. Episod înregistrat în data de 21 martie 2018. 

Tags :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *