…propunerea Uniunii Salvați România, a Coaliției pentru Familie, a Președintelui Iohannis; în plus, modificările legislative PSD & ALDE privind legea referendumului.

USR a început, pe 29 martie 2018, o campanie de strângere de semnături – 500 de mii din 21 de județe, pentru inițiativa cetățenească de modificare a Constituției, sub denumirea „Fără penali în funcţii publice.” Mai exact, propunerea USR este de a modifica art. 37 din Constituţia României. Propunerea USR adaugă un nou alineat articolului deja existent, în felul următor:

Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.

Interdicţia, conform USR, ar fi una temporară, care „ar urma să înceteze odată cu intervenirea reabilitării, amnistiei post-condamnatorii sau dezincriminării infracţiunii, adică situaţiile care, potrivit legislaţiei penale, conduc la eliminarea tuturor consecinţelor rezultate din condamnare. Jurisprudenţa CEDO şi tratatele internaţionale la care România este parte nu permit interzicerea permanentă a dreptului de a fi ales.”

Acest podcast cuprinde declaraţii ale următorilor oficiali ai statului român:

  • Președintele Uniunii Salvați România, Dan Barna – extrase de la [link];
  • Președintele României, Klaus Iohannis – extrase de la [link 1] şi [link 2];
  • Președintele Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) – extrase de la [link];
  • Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea (PSD) – extrase de la [link 1], [link 2], [link 3];

Sursa foto: Autoritatea Electorală Permanentă [link]

 Editor coordonator: Paul Chioveanu. Comentatori: Mihnea Dumitru şi Codru Vrabie. Episod înregistrat în data de 4 aprilie 2018. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *