Alianţa de guvernământ, formată din Fidesz şi Partidul Popular Creştin Democrat, a câştigat alegerile parlamentare din 8 aprilie din Ungaria. Împreună, vor avea o majoritate de 2/3, circa 133 dintre cele 199 de locuri în Parlament, potrivit datelor oficiale.

După alegerile de duminică, două organizații internaționale au criticat dur organizarea alegerilor. Mai întâi, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a anunţat că procesul electoral din Ungaria şi resursele excesive ale partidelor de guvernământ au subminat capacitatea opoziţiei de a concura într-un mod echitabil. Apoi, organizația Transparency International Ungaria a declarat, într-un recent raport asupra alegerilor, că mai multe partide politice noi au folosit metode necunoscute pentru a obține numărul necesar de semnături și, pe cale de consecinţă, înregistrarea pentru a beneficia de finanțarea campaniei electorale.

Duminică, 15 aprilie, în jur de o sută de mii de oameni au ieșit pe străzile Budapestei, pentru a protesta împotriva rezultatelor alegerilor. Corupția, îngrădirea libertății de exprimare, o nouă lege electorală și cooperarea mai eficientă a partidelor de opoziție au fost principalele subiecte ale manifestaţiilor.

Acest podcast cuprinde declaraţii ale prim-ministrului maghiar, Viktor Orbán [link] și [link], alături de extrase de la Euronews [link]. Sursa foto [link].

 Editor coordonator: Paul Chioveanu. Comentatori: Mihnea Dumitru şi Codru Vrabie. Episod înregistrat în data de 17 aprilie 2018.

Tags :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *