„[Trump] a exprimat o grămadă de tensiuni […] pe care nu le-a spus nimeni înainte, din cauză că le era frică de «corectitudine politică». […] Poţi să te duci şi să-l încui pe Trump şi să zici «da, nu-ţi faci bine treaba», «comunici îngrozitor» şi «mai eşti şi rasist pe deasupra». Dar, dacă te opreşti acolo, pierzi o chestie, un miez despre care, de fapt, Statele Unite ar trebui să gândească o soluţie,” ne spune Oana Zăbavă, traducându-ne felul în care este perceput Donald Trump în rândul electoratului american.

Continuăm conversaţia cu Oana, care locuieşte de mai bine de 10 ani în Statele Unite ale Americii [ascultă primul episod]. În opinia Oanei, Donald Trump ar putea obţine şi al doilea mandat la Casa Albă, dacă nu va fi împiedicat să candideze de rezultatul anchetelor judiciare în curs. Revenind la relaţia dintre românii plecaţi în străinătate şi ţara lor de origine, Oana mărturiseşte că simte nevoia ca România să-şi identifice modelele şi să-şi aleagă eroii, pentru a mişca lucrurile, comunităţile, poate chiar şi unitatea naţională, la nivel emoţional.

„S-ar putea să vă şochez foarte tare: Am senzaţia că, pentru ca o comunitate să meargă bine, trebuie să creadă în ea însăşi. Trebuie să aibă un soi de emoţie. Poate nu este, politic vorbind, cel mai bun exemplu, dar «Cenaclul Flacăra» dădea o chestie în stomacul ăluia care se ducea acolo! Am sentimentul că, după Revoluţie, […] n-am avut o experienţă de emoţie colectivă. […] Era ceva acolo, de care avem nevoie, ca proiect,” consideră Oana, ca răspuns la întrebările noastre despre Centenarul Marii Uniri.

Muzică: Bumbly March – Music to Delight de Kevin MacLeod [link] şi Foaie verde, spic de pâine cu Tatiana Stepa (Cenaclul Flacăra) [link]. Sursa foto [arhiva personală].

 Editor coordonator: Paul Chioveanu. Gazdă: Codru Vrabie. Invitată: Oana Zăbavă. Comentatori: Paul Chioveanu şi Mihnea Dumitru. Episod înregistrat în data de 1 mai 2018. 

Tags :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *