Invitatul podcastului de azi este Radu Răileanu, absolvent de Politehnică, master în managementul proiectelor și doctor în studii de comunicare. Radu este coordonatorul programului anti-hate-speech din cadrul ActiveWatch și coautor al recent-publicatului „Raport anual cu privire la discursul instigator la ură din România, 2017.”

Radu ne povesteşte răbdător despre antidiscriminare și hate speech, despre cum le diferențiem în funcţie de gravitate (tot în public, dar la TV sau la bere), despre nevoia unei publicații precum raportul anual și a unei monitorizări constante a subiectului în România, dar și despre rolul Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) și al Consiliul Național de Combatere a Discriminării (CNCD).

„Din câte știu eu, nici măcar nu depun plângeri penale atunci când [CNCD] constată că fapta care le-a fost adusă în atenție (pentru că publicul poate să depună plângeri la CNCD) e de natură penală. Ei spun «noi considerăm că e penal, nu dorim să emitem o hotărâre în subiectul ăsta, pentru că [sic!] considerăm că ar trebui să fie decizie judecătorească» și cam aici se oprește totul. În momentul în care ei anunță lucrurile astea, persoana care a făcut plângerea la ei poate să ia hotărârea (dacă face pasul mai departe) și [apoi] anunță procuratura sau se oprește.”

Acest podcast cuprinde declaraţii ale fostului președinte PRM Corneliu Vadim Tudor şi realizatorului Antena 3 Mircea Badea [link], ale senatorului PSD Șerban Nicolae şi deputatei USR Cosette Chichirău [link], respectiv ale jurnaliștilor Digi24 Cristian Tudor Popescu și Cosmin Prelipceanu [link]. Sursa foto [arhivă proprie].

Notăm că, pe la minutul 13, Radu face o referire la referendumul pentru modificarea Constituţiei. Aşadar, recomandăm şi ascultarea episoadelor despre referendumuri, despre libertatea presei ori despre mitingul de 1 milion de oameni.

 Editor coordonator: Paul Chioveanu. Invitat: Radu Răileanu. Episod înregistrat în data de 21 mai 2018.

Tags :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *