A fost acreditată în spaţiul public ideea că, până la finele sesiunii extraordinare a Parlamentului (la sfârşitul acestei săptămâni), Guvernul ar putea adopta o Ordonanţă de Urgenţă cu privire la legile justiţiei sau codurile penale. Cea mai controversată chestiune politică faţă de o astfel de OUG o reprezintă posibilitatea amnistierii unor fapte penale, în beneficiul unor politicieni.

Pentru că subiectul nu s-a stins după şedinţa extraordinară a Guvernului de ieri, ci va mai suscita interes cel puţin până la şedinţa de mâine a Guvernului (tot extraordinară), am discutat despre distincţiile dintre amnistie şi graţiere, făcând referire şi la Legea 543/2002, despre care se discută în spaţiul public.

Mai multe detalii despre amnistie şi graţiere se pot găsi în Codul de procedură penală (de exemplu, la art. 596) şi în Legea 546/2002 privind procedura graţierii. În context, ar mai putea fi relevante unele părţi din pocasturile noastre privind Raportul GRECOprotocoalele secrete sau legile justiţiei.

Acest podcast cuprinde declaraţii ale dlui Ludovic Orban, preşedintele PNL, dlui Tudorel Toader, ministrul justiţiei, şi dlui Varujan Vosganian, senator ALDE, extrase de la Ştirile TVR [link]. Sursa foto [arhivă personală].

 Editor coordonator: Paul Chioveanu. Comentatori: Paul Chioveanu şi Codru Vrabie. Episod înregistrat în data de 17 iulie 2018.

Tags :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *