De vreo 10-11 ani, fiecare rundă de alegeri a scos în evidenţă probleme legate de votul românilor în străinătate. Votul prin corespondenţă a fost reglementat în 2015, doar pentru alegerile parlamentare. În decembrie 2016, Poşta Română arăta că 8.889 de cetăţeni români se înregistraseră pentru a vota prin corespondenţă, dar numai 4.561 de plicuri au fost transmise către Biroul Electoral. 

Anul acesta, votul prin corespondenţă a primit o reglementare îmbunătăţită: Legea 148/2019 a fost adoptată de Parlament pe 3 iulie şi promulgată de Preşedinte pe 23 iulie. Ca urmare, Autoritatea Electorală Permanentă a deschis portalul votstrainatate.ro, dedicat pentru alegerea Preşedintelui României, la 10 noiembrie (primul tur) şi 24 noiembrie (al doilea tur de scrutin). La data publicării acestui material, 7.033 cetăţeni români erau deja înscrişi pentru votul prin corespondenţă, iar 7.233 erau înscrişi pentru secţiile de votare. Pentru comparaţie, 375.219 dintre concetăţenii noştri au votat în străinătate la 26 mai, pentru alegerea membrilor din România ai Parlamentului European.

Am discutat cu Laura Rădulescu, stabilită în Germania, despre experienţa ei cu portalul pus la dispoziţie de AEP. Am aflat că procesul de înregistrare pentru votul prin corespondenţă e intuitiv, durează puţin şi nu doare, mai ales dacă ai la îndemână toate actele necesare. După ce asculţi podcastul nostru, vezi instrucţiunile privind procesul de înregistrare pentru votul prin corespondenţă, nota de informare privind prelucrarea datelor personale şi un video care prezintă procesul de înregistrare.

Dacă eşti stabilit în străinătate şi poţi face dovada rezidenţei, însă ştii că vei fi pe drumuri în noiembrie, îţi recomandăm să te înscrii pentru votul prin corespondenţă pentru alegerea Preşedintelui României. Dacă nu ai acte doveditoare, poţi opta pentru votul în secţie, care va fi disponibil şi «anticipat» în străinătate (8-9 noiembrie pentru primul tur, respectiv 22-23 noiembrie pentru al doilea tur de scrutin). Actele sau documentele care fac dovada rezidenţei sunt listate în anexa Ordinului 1.627/2019 al Ministerului Afacerilor Externe. 

Gazdă: Codru Vrabie. Invitată: Laura Rădulescu. Episod înregistrat în data de 7 august 2019. Muzica de fundal cuprinde fragmente din piesele Wishful Thinking de Dan Lebowitz, 7th Floor Tango de Silent Partner şi Je Vulesse de Nu Guinea. Foto: Curaj Înainte/VectorStock.

Telegraful.net a fost platforma de podcasturi a Asociaţiei Curaj Înainte. În cadrul proiectului „Produs de informare a alegătorului născut în 2000±2,” seria de podcasturi Telegraful Electoral urmărește informarea tinerei generații cu privire la procesele electorale din perioada 2019-2020. Proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România și Ursus Breweries (www.inovarecivica.fdsc.ro). Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programului Fondul pentru Inovare Civică.

Tags :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *