În ultimii 10-11 ani, cetăţenii români din străinătate au avut parte de probleme de organizare la fiecare rundă de alegeri. Anul acesta, legislaţia electorală a introdus câteva inovaţii, prin Legea 148/2019, care a fost adoptată de Parlament pe 3 iulie şi promulgată de Preşedinte pe 23 iulie. De exemplu, se va înfiinţa câte o secţie de votare în fiecare localitate (sau centru zonal) unde sunt înscrişi cel puţin 100 de alegători.

În plus, secţiile de votare din străinătate vor fi deschise încă de vineri, ora locală 12:00 (la prânz), oferindu-le cetăţenilor români posibilitatea de-a vota «anticipat» (mai corect spus, „în avans”). Astfel, numai pentru votul în secţiile de votare din străinătate, primul tur pentru alegerea Preşedintelui României se va desfăşura între 8-10 noiembrie, iar al doilea tur de scrutin între 22-24 noiembrie.

Pentru înregistrarea alegătorilor şi evidenţa localităţilor unde trebuie deschise astfel de secţii de votare, Autoritatea Electorală Permanentă a deschis portalul votstrainatate.ro. La data publicării acestui material, 9.860 cetăţeni români erau deja înscrişi pentru secţiile de votare, iar 9.766 erau înscrişi pentru votul prin corespondenţă. Pentru comparaţie, 375.219 dintre concetăţenii noştri au votat în străinătate la 26 mai, pentru alegerea membrilor din România ai Parlamentului European.

Am discutat cu Raluca Rusu, care locuieşte în Belgia, despre experienţa ei cu portalul pus la dispoziţie de AEP.* Am aflat că procesul de înregistrare pentru secţia de votare este bine pus la punct şi rapid, mai ales dacă ai la îndemână actele necesare. După ce asculţi podcastul nostru, vezi instrucţiunile privind procesul de înregistrare pentru votul în secţie, nota de informare privind prelucrarea datelor personale şi un video care prezintă procesul de înregistrare.

Dacă ştii că vei fi plecat din ţară în noiembrie, dar vrei să votezi pentru alegerea Preşedintelui României, înregistrează-te măcar pentru votul în secţie, eventual profitând şi de zilele suplimentare, pentru votul «anticipat». Însă, dacă eşti rezident în străinătate, poate fi mai înţelept să te înregistrezi pentru votul prin corespondenţă. Actele sau documentele care fac dovada rezidenţei sunt listate în anexa Ordinului 1.627/2019 al Ministerului Afacerilor Externe. 

*) Pe la min. 8:45, Raluca povesteşte despre cel de-al treilea pas din procesul de înregistrare—ea a primit confirmarea finală de la AEP în data de 6 august.

Gazdă: Codru Vrabie. Invitată: Raluca Rusu. Episod înregistrat în data de 5 august 2019. Muzica de fundal cuprinde fragmente din piesele Wishful Thinking de Dan Lebowitz, Girl Before A Mirror de Verified Picasso şi Je Vulesse de Nu Guinea. Foto: Curaj Înainte/VectorStock.


Telegraful.net a fost platforma de podcasturi a Asociaţiei Curaj Înainte. În cadrul proiectului „Produs de informare a alegătorului născut în 2000±2,” seria de podcasturi Telegraful Electoral urmărește informarea tinerei generații cu privire la procesele electorale din perioada 2019-2020. Proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România și Ursus Breweries (www.inovarecivica.fdsc.ro). Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programului Fondul pentru Inovare Civică.

Tags :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *