La 28 iulie, Autoritatea Electorală Permanentă a deschis portalul votstrainatate.ro, dedicat pentru alegerea Preşedintelui României, în 8-10 noiembrie (primul tur) şi 22-24 noiembrie (al doilea tur de scrutin). Portalul este util pentru înregistrarea cetăţenilor români care doresc să voteze în străinătate (votul în secţie) şi/sau a celor care locuiesc în străinătate şi doresc să voteze prin corespondenţă. Înregistrarea se poate face numai prin acest portal, până la 11 septembrie.

În procesul de înregistrare, alegătorii pun la dispoziţia AEP o serie de date personale care se bucură de protecţie, conform legilor în vigoare. În spaţiul public, în presă, pe reţelele de socializare, au apărut speculaţii privind modul în care statul român ar putea să utilizeze (abuziv, în alte scopuri) datele personale înregistrate la AEP. Cea mai mare temere a cetăţenilor români din străinătate (mai ales a celor care nu locuiesc acolo cu acte legale) priveşte transferul acestor date către ANAF—Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Pentru a elimina o parte din temeri, am discutat cu un expert în protecţia datelor personale—Bogdan Manolea, autorul blogului Drept & Internet, director executiv al Asociaţiei pentru Tehnologie şi Internet. Am aflat că există mici inadvertenţe între politica de confidenţialitate a portalului şi notele de informare de acolo (pentru votul în secţie şi pentru cel prin corespondenţă), respectiv cea de la AEP şi cea de la Poşta Română, dar ele nu sunt insurmontabile. Mai exact, Bogdan Manolea ne-a asigurat că există suficiente garanţii administrative şi legale împotriva unei eventuale utilizări (abuzive) a datelor personale de la AEP, în alte scopuri decât cele care privesc procesul electoral din noiembrie 2019 (La finalul lunii august, AEP a corectat unele dintre inadvertenţele semnalate în acest interviu.).

Cu privire la ultima întrebare din interviul telefonic, Bogdan Manolea a revenit în scris şi ne-a precizat că situaţia stă invers decât şi-a imaginat el iniţial, în interviul telefonic: pe baza art. 79, alin. 2 din GDPR, doar în instanţa română se poate deschide acţiunea împotriva AEP. În schimb, tot el a adăugat că există alternativa de-a face plângere la autoritatea din domeniul protecţiei datelor, pe baza art. 77. În această situaţie, se poate apela fie la autoritatea din statul de reşedinţă, fie la cea din statul unde a avut loc pretinsa încălcare (adică ANSPDCP).”

Concret, textul citat spune că „orice persoană vizată are dreptul de a depune o plângere la o autoritate de supraveghere, în special în statul membru în care își are reședința obișnuită, în care se află locul său de muncă sau în care a avut loc presupusa încălcare, în cazul în care consideră că prelucrarea datelor cu caracter personal care o vizează încalcă prezentul regulament.”

Gazdă: Codru Vrabie. Invitat: Bogdan Manolea. Episod înregistrat în data de 6 august 2019. Muzica de fundal cuprinde fragmente din piesele Wishful Thinking de Dan Lebowitz, Girl Before A Mirror de Verified Picasso şi Je Vulesse de Nu Guinea. Foto: Curaj Înainte/VectorStock.

Telegraful.net a fost platforma de podcasturi a Asociaţiei Curaj Înainte. În cadrul proiectului „Produs de informare a alegătorului născut în 2000±2,” seria de podcasturi Telegraful Electoral urmărește informarea tinerei generații cu privire la procesele electorale din perioada 2019-2020. Proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România și Ursus Breweries (www.inovarecivica.fdsc.ro). Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programului Fondul pentru Inovare Civică.

Tags :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *