Alegerea Preşedintelui României se va desfăşura în două tururi de scrutin, la 10 şi 24 noiembrie. Pentru alegătorii români din străinătate, Legea 148/2019 introduce trei noi facilităţi, concepute pentru a evita problemele din trecut—cozi, aglomeraţie, întârzieri şi mulţi nervi, mai ales pentru cei care nu şi-au putut exercita dreptul de vot. 

Cele trei facilităţi pentru alegătorii din străinătate sunt a) votul prin corespondenţă, b) înfiinţarea unei secţii de votare acolo unde există 100 de alegători înregistraţi, c) votul în avans, începând de vineri la prânz (mai exact, 8-10 noiembrie pentru primul tur şi 22-24 noiembrie pentru al doilea tur de scrutin).

Aceste facilităţi depind în mod direct de procesul de înregistrare a cetăţenilor români din străinătate. La 28 iulie, Autoritatea Electorală Permanentă a dat în folosinţă portalul votstrainatate.ro, dedicat pentru alegerea Preşedintelui României. Deocamdată, procesul de înregistrare este deschis doar până la 11 septembrie.

Interviul cu Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente scoate în evidenţă câteva noutăţi şi sfaturi pentru alegători. De exemplu, tinerii care urmează să plece la studii în străinătate sunt sfătuiţi să se înregistreze pentru votul în secţie, întrucât nu au nevoie să prezinte de pe acum o dovadă privind rezidenţa în localitatea unde se află universitatea. Prin contrast, cei care au dovezi de rezidenţă în străinătate şi au avut de suferit, stând la coadă, la alegerile precedente, sunt sfătuiţi să se înregistreze pentru votul prin corespondenţă. Pentru a vedea care sunt documentele care atestă rezidenţa în străinătate, Preşedintele AEP indică anexa Ordinului 500/2016 al Ministerului Afacerilor Externe. Pe 28 august a fost publicat în Monitorul Oficial noul Ordin MAE 1.627/2019, care înlocuieşte vechiul Ordin 500.

Din acelaşi interviu, mai reţinem că portalul votstrainatate.ro suportă 10.000 de utilizatori înregistraţi în acelaşi timp. De asemenea, am aflat că portalul va putea ilustra, în curând, pe baza înregistrărilor, unde se află localităţile în care vor funcţiona secţiile de votare din străinătate. Cetăţenii români care vor dori să activeze în birourile electorale ale acelor secţii de votare (BeSV) pot lua legătura cu misiunile diplomatice, pentru a se înscrie ca experţi şi/sau operatori electorali—desigur, cei selectaţi vor beneficia de instruire specializată. (Alte detalii se pot obţine de la colegii noştri din societatea civilă, via votcorect.ro şi/sau votdiaspora.ro.)

La data publicării acestui material, 13.742 cetăţeni români erau deja înscrişi pentru votul prin corespondenţă, iar 13.294 erau înscrişi pentru secţiile de votare. Pentru comparaţie, 375.219 dintre concetăţenii noştri au votat în străinătate la 26 mai, pentru alegerea membrilor din România ai Parlamentului European. Prin contrast, în decembrie 2016, Poşta Română arăta că 8.889 de cetăţeni români se înregistraseră pentru a vota prin corespondenţă, dar numai 4.561 de plicuri au fost transmise către Biroul Electoral. 

Gazdă: Codru Vrabie. Invitat: Florin Mituleţu-Buică. Episod înregistrat în data de 21 august 2019. Muzica de fundal cuprinde fragmente din piesele Wishful Thinking de Dan Lebowitz, Redwood de Quincas Moreira şi Je Vulesse de Nu Guinea. Foto: Curaj Înainte/VectorStock.

Telegraful.net a fost platforma de podcasturi a Asociaţiei Curaj Înainte. În cadrul proiectului „Produs de informare a alegătorului născut în 2000±2,” seria de podcasturi Telegraful Electoral urmărește informarea tinerei generații cu privire la procesele electorale din perioada 2019-2020. Proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România și Ursus Breweries (www.inovarecivica.fdsc.ro). Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programului Fondul pentru Inovare Civică.

Tags :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *