Cetăţeanul turmentat îşi pune această întrebare cel puţin de la 1884, când I.L. Caragiale a aşternut pe hârtie textul piesei de teatru O scrisoare pierdută. 135 de ani mai târziu, noi nu ne aflăm deloc în aceeaşi situaţie, pentru că avem toate informaţiile, despre toţi candidaţii în alegeri, disponibile pe telefonul mobil.

Alegerile pentru Preşedintele României sunt programate pentru 10 noiembrie (primul tur) şi 24 noiembrie (al doilea tur, dacă va fi necesar). În străinătate, se va putea vota în secţiile de votare încă de vineri, ora locală 12:00, adică 8-10 noiembrie, respectiv 22-24 noiembrie. De asemenea, în străinătate este disponibilă şi varianta votului prin corespondenţă, iar unii dintre concetăţenii noştri deja au început să-şi trimită voturile în plic, anticipat.

În aceste alegeri s-au înscris 14 candidaţi. Fiecare dintre ei ne propune câte un program politic, din care putem afla cum îşi imaginează ei că vor îndeplini atribuţiile constituţionale ale funcţiei de Preşedinte. Desigur, există studii sociologice care ne spun că nu toţi au şanse substanţiale de-a câştiga. Din acest motiv, e de înţeles că analizele şi evaluările cele mai consistente se concentrează doar pe primii 5-6 clasaţi, aşa cum au făcut colegii de la factual.ro sau cei de la votulmeu.com.

Am stat de vorbă cu George Jiglău, de la Centrul pentru Studiul Democraţiei din Cluj-Napoca, pentru a înţelege mai bine cum poate fi folosit votulmeu.com de către un tânăr alegător, născut în 2000±2, care urmează să voteze pentru prima dată în luna noiembrie. În afara detaliilor tehnice despre proiectul de cercetare din spatele acestui instrument, George ne oferă detalii despre modul în care echipa CSD a sintetizat programele candidaţilor, cum se poziţionează candidaţii în peisajul politic şi cum putem folosi noi tehnologia pentru a ne informa cât mai bine în privinţa alegerii pe care o vom face în noiembrie.

Bonus: Cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European, care au avut loc în luna mai, am pus la dispoziţia ascultătorilor noştri mai multe instrumente similare cu votulmeu.comeuandi2019.eu, yourvotematters.eu, politicalcompass.org, freedom-talk.com sau chiar populist quiz. (La openpolitics.ro, găseşti un test mai neobişnuit, neconvenţional.)

Gazdă: Codru Vrabie. Invitat: George Jiglău. Episod înregistrat în data de 24 octombrie 2019. Muzica de fundal cuprinde fragmente din piesele Wishful Thinking de Dan Lebowitz şi Je Vulesse de Nu Guinea. Foto: Curaj Înainte.

Telegraful.net a fost platforma de podcasturi a Asociaţiei Curaj Înainte. În cadrul proiectului „Produs de informare a alegătorului născut în 2000±2,” seria de podcasturi Telegraful Electoral urmărește informarea tinerei generații cu privire la procesele electorale din perioada 2019-2020. Proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România și Ursus Breweries (www.inovarecivica.fdsc.ro). Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programului Fondul pentru Inovare Civică.

Tags :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *