Se pare că, în anul electoral 2019, tinerii alegători sunt mult mai interesaţi de rolul şi atribuţiile decidenţilor politici pentru care votăm în procesul electoral, aşa încât interesul pentru campaniile de tip „ieşi la vot” este mai redus decât în anii trecuţi. Din această perspectivă, am stat de vorbă cu Cezara Grama de la Expert Forum, despre activităţile de informare a alegătorilor (prin votcorect.ro) şi cele de observare a alegerilor (prin fiecarevot.ro).

Alegerile pentru Preşedintele României sunt programate pentru 10 noiembrie (primul tur) şi 24 noiembrie (al doilea tur, dacă va fi necesar). În străinătate, se va putea vota în secţiile de votare încă de vineri, ora locală 12:00, adică 8-10 noiembrie, respectiv 22-24 noiembrie. De asemenea, în străinătate este disponibilă şi varianta votului prin corespondenţă, iar unii dintre concetăţenii noştri deja au început să-şi trimită voturile în plic, anticipat.

Discuţia noastră porneşte de la o comparaţie între evenimentele de informare realizate de Telegraful Electoral la Galaţi şi Chişinău pentru alegerile prezidenţiale, care vor avea loc în noiembrie, respectiv la Galaţi şi Braşov pentru alegerile europarlamentare, care au avut loc în mai. Cezara ne oferă explicaţii despre întregul proces electoral şi detalii foarte concrete despre înfăptuirea democraţiei la firul ierbii, în secţiile de votare. Detaliile despre acreditarea observatorilor se împletesc cu cele despre atribuţiile lor şi cu experienţe veritabile prin care a trecut chiar Cezara, atunci când a observat alegerile precedente. (În partea a doua, Cezara ne povesteşte şi despre experienţa de observator a mamei sale.)

Gazdă: Codru Vrabie. Invitată: Cezara Grama. Episod înregistrat în data de 25 octombrie 2019. Muzica de fundal cuprinde fragmente din piesele Wishful Thinking de Dan Lebowitz, Family Montage de Biz Baz Studio şi Je Vulesse de Nu Guinea. Foto: Curaj Înainte/VectorStock.

Telegraful.net a fost platforma de podcasturi a Asociaţiei Curaj Înainte. În cadrul proiectului „Produs de informare a alegătorului născut în 2000±2,” seria de podcasturi Telegraful Electoral urmărește informarea tinerei generații cu privire la procesele electorale din perioada 2019-2020. Proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România și Ursus Breweries (www.inovarecivica.fdsc.ro). Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programului Fondul pentru Inovare Civică.
Tags :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *