Poate ai hotărât deja cui să-i dai votul, poate că deja te-ai informat despre procesul de votare şi ai aflat câteva detalii despre ce înseamnă observarea alegerilor. Dacă eşti în căutarea unei alternative pentru a te acredita ca observator sau dacă vrei să afli mai multe despre cât de mult valorează un vot, ascultă dialogul nostru cu Elena Calistru de la Funky Citizens.

Alegerile pentru Preşedintele României sunt programate pentru 10 noiembrie (primul tur) şi 24 noiembrie (al doilea tur, dacă va fi necesar). În străinătate, se va putea vota în secţiile de votare încă de vineri, ora locală 12:00, adică 8-10 noiembrie, respectiv 22-24 noiembrie. De asemenea, în străinătate este disponibilă şi varianta votului prin corespondenţă, iar unii dintre concetăţenii noştri deja au început să-şi trimită voturile în plic, anticipat.

De la începutul conversaţiei noastre, Elena explică rostul pe care îl au în aceste alegeri, separat şi împreună, site-urile votare.ro şi votnutroc.ro, alături de factual.ro. Pe parcurs, pe la min. 16:50, descoperim alături de Elena cum arată specimenul de buletin de vot şi unde găsim detalii despre Biroul Electoral Central pentru alegerile prezidenţiale 2019. Mai aflăm, din experienţa directă a Elenei, prin ce stări sufleteşti trece un observator, pe parcursul zilei de votare, dar şi cum e bine să te pregăteşti dinainte, cu apă şi cu sendvişuri.

Dincolo de detaliile tehnice ale votării şi ale numărării voturilor, Elena explică importanţa acestor procese pentru vivacitatea democraţiei şi ne dă nişte exemple foarte relevante despre „trocul electoral,” adică motivele pentru care unii oameni votează altfel decât le spune inima. Rămâne ca fiecare dintre noi să decidă, individual, cât de mult îşi preţuieşte votul şi dacă vrea să voteze pentru „o pungă de zahăr,” pentru o „promisiune fantasmagorică” sau pentru un candidat care-şi respectă funcţia, atribuţiile şi alegătorii.

Gazdă: Codru Vrabie. Invitată: Elena Calistru. Episod înregistrat în data de 24 octombrie 2019. Muzica de fundal cuprinde fragmente din piesele Wishful Thinking de Dan Lebowitz, Feel de Funk de Jimmy Fontanez şi Je Vulesse de Nu Guinea. Foto: Funky Citizens.

Telegraful.net a fost platforma de podcasturi a Asociaţiei Curaj Înainte. În cadrul proiectului „Produs de informare a alegătorului născut în 2000±2,” seria de podcasturi Telegraful Electoral urmărește informarea tinerei generații cu privire la procesele electorale din perioada 2019-2020. Proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România și Ursus Breweries (www.inovarecivica.fdsc.ro). Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programului Fondul pentru Inovare Civică.

Tags :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *