Al doilea tur al alegerilor pentru Preşedintele României este programat pentru 24 noiembrie, la secţiile de votare din ţară. În străinătate, cetăţenii români vor putea vota în secţiile de votare încă de vineri, ora locală 12:00, adică 22-24 noiembrie. De asemenea, doar în străinătate este disponibilă şi varianta votului prin corespondenţă, iar unii dintre concetăţenii noştri deja au început să-şi trimită voturile în plic, anticipat.

Odată cu acest al doilea tur de scrutin, și ediţia 2019 a Telegrafului Electoral se apropie de final. Discutăm despre rolul jucat de școală și de formaţiunile politice în educația politică, așa cum s-a văzut din experiența noastră din acest an. Care sunt locurile, arenele în care tinerii noştri discută despre politică și cetățenie? Unde învață ei să caute informaţii despre treburile publice și cum învaţă ei să contribuie la deciziile publice?

Aura Matei și Codru Vrabie avansează câteva ipoteze din experiența lor de coordonare a proiectului „Produs de informare a alegătorului născut în 2000±2.” Aura identifică unele teme politice, precum ecologia și dezvoltarea durabilă, care au loc în şcoală, pot fi discutate în spațiul școlii. Dar altele, deși importante în vieţile noastre, sunt ocolite sau nu primesc undă verde în școală: Care sunt regulile după care antreprenorii fac afaceri? Cât spațiu avem pentru inițiativa privată? Cu cine votăm şi pentru ce anume?

Din experienţele noastre, se pare că şcoala încă nu-i poate ajuta pe adolescenţi să-şi formuleze întrebări despre viaţa politică. În egală măsură, şcoala încă nu-i poate ajuta nici să-și construiască răspunsuri proprii, la firul ierbii, înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, când adolescenţii dobândesc şi dreptul de a alege. Din aceste motive, problemele colective, care se pretează la răspunsuri politice, nu ajung să fie discutate în rândul celor mai tineri alegători.

Desigur, e bine că politica partizană nu este primită în şcoală. Dar absenţa totală a politicii din şcoală, lipsa dialogului despre problemele politice, pare să fie contraproductivă. Din ce-am putut observa noi, rezultatul direct este că tinerilor li se cultivă două tipuri de atitudine: a) dependenţa sau aşteptarea faţă de furnizarea serviciilor publice „de la centru” şi b) contestarea calităţii serviciilor astfel furnizate. Prin urmare, tinerii pot cădea pradă foarte uşor mesajelor populiste şi anti-sistem, întrucât nu au deprinderea de-a chestiona şi evalua soluţii alternative, nu au înclinaţie către găsirea soluţiilor prin dialog sau prin experimentare, nu au imboldul de-a căuta spațiu de acțiune în comunitate sau în grupuri civice.

Încheiem acest episod privind către campania electorală și evaluând măsura în care partidele politice și candidații au transmis mesaje către tineri, i-au mobilizat, le-au stârnit interesul. Mai bine zis, ne întrebăm dacă au datoria să facă aşa ceva, în contextul unei finanțări publice tot mai generoase direcționate către partide. Lipsa unor oferte de viziune de țară i-a îndepărtat sau i-a apropiat pe tineri de dezbaterea electorală?

Date prelucrate de Aura Matei. Sursa datelor: Prezența la vot publicată de Biroul Electoral Central; Pupulația rezidentă din România la 1 ianuarie 2019 publicată de Institutul Național de Statistică.  

Gazdă: Codru Vrabie. Invitată: Aura Matei. Episod înregistrat în data de 13 noiembrie 2019. Muzica de fundal cuprinde fragmente din piesele Wishful Thinking de Dan Lebowitz și Je Vulesse de Nu Guinea. Foto: Curaj Înainte.

Telegraful.net a fost platforma de podcasturi a Asociaţiei Curaj Înainte. În cadrul proiectului „Produs de informare a alegătorului născut în 2000±2,” seria de podcasturi Telegraful Electoral a urmărit informarea tinerei generații cu privire la procesele electorale din perioada 2019-2020. Proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România și Ursus Breweries (www.inovarecivica.fdsc.ro). Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programului Fondul pentru Inovare Civică.

Tags :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *