Category :

În acest episod, l-am întrebat pe Vladimir Mitev despre cum a fost reflectată tema „statului de drept” în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 4 aprilie, respectiv cum a fost receptată această temă în societatea bulgară. Conversația noastră atinge și subiectul restricțiilor din pandemie, și protestele de anul trecut, și situația complicată din jurul procuraturii bulgare. Către final, Vladimir ne mărturisește că oamenii încă nu înțeleg, din partea elitelor, care este viziunea pentru modernizarea și dezvoltarea Bulgariei și/sau cum ar arăta succesul reformei?

În limba bulgară, „statul de drept” se traduce prin „правова държава” (pravova dîrjava), iar „supremația legii” prin „върховенство на закона” (vîrhovenstvo na zakona). La min. 6:22, Vladimir folosește cuvântul „bankrut,” dorind să spună „faliment.” În ce privește folosirea cuvântului „procuratură” în loc de „parchet,” notăm că statutul procurorilor din Bulgaria este mai degrabă de «agent executiv», nu de «magistrat», ca în România. Astfel, „procuratura” din Bulgaria e mai degrabă parte a puterii executive, aproape ca un minister; această situație a fost prezentă (oarecum) și în România, până la modificarea Constituției prin referendumul din 2003.

Pentru a înțelege contextul alegerilor de la 4 aprilie, sugerăm un interviu cu Vladimir Mitev și un articol de Sorin Ioniță, alături de interviurile RFI cu Stilyan Deyanov și blogul Podul Prieteniei. Pentru a afla rezultatele alegerilor din 4 aprilie, urmăriți Comisia Electorală Centrală (traducere automată; „voci”/гласове = voturi; pragul electoral este 4%).

Varianta în limba română a podcastului Rule of Law Rules este găzduită de Codru Vrabie (la microfon) și editată de Paul Chioveanu (la montaj), folosind următoarele melodii de fundal:

rinkef intro și rinkef outro, produse de KAS/RLPSEE în centrala din Berlin, respectiv
Ticker (de Silent Partner) și Merry Go – Silent Film Light (de Kevin MacLeod), disponibile în YouTube Audio Library sub o licență standard YTAL/Atribuirea nu este obligatorie, respectiv o licență CC BY 4.0.
Sursa ilustrației: prelucrare după o fotografie de Codru Vrabie—Palatul Justiției de la Sofia, august 2016.

Rule of Law Rules este inițiat de Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est, biroul regional de la București.
Mulțumiri, @KAS Rule of Law Programme South East Europe! @kas.rlpsee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *