Category :

La 15 aprilie, Curtea Constituțională de la Chișinău a decis că Președinta Maia Sandu va putea dizolva Parlamentul și convoca alegeri anticipate, după ce va expira starea de urgență—care a fost instituită de Parlamentul Republicii Moldova la 31 martie, pentru 2 luni. Curtea Constituțională va mai judeca și instituirea stării de urgență, principala acuzație fiind că măsura a fost menită mai degrabă pentru a bloca alegerile anticipate, decât pentru a gestiona pandemia de coronavirus. În acest context, din ce în ce mai complicat de la data alegerilor prezidențiale și demisia Guvernului Chicu (noiembrie și decembrie 2020), am discutat cu Mariana Rață (realizatoarea emisiunii „Cutia Neagră”) despre modul în care conceptul de «stat de drept» influențează deciziile instituțiilor de la Chișinău.

Conversația noastră atinge și subiecte precum restricțiile din pandemie și starea de urgență, guvernul interimar, influența „oligarhilor” asupra deciziilor politice ori chiar asupra hotărârilor judecătorești. Descrierea generală a situației din Republica Moldova, cu tensiunile și contestările reciproce dintre autoritățile statului, scoate în evidență o multitudine de similitudini cu situația din Bulgaria, pe care am explorat-o în episodul precedent. La min. 8:52, Mariana Rață pronunță cuvintele „Consiliul Superior al Magistraturii,” deși este evident (din context și din revenirea de la min. 9:05) că se referă la Consiliul Suprem de Securitate.

Varianta în limba română a podcastului Rule of Law Rules este găzduită de Codru Vrabie (la microfon) și editată de Paul Chioveanu (la montaj). În acest episod, am folosit următoarele melodii de fundal:

  • rinkef intro și rinkef outro, produse de KAS/RLPSEE în centrala din Berlin, respectiv
  • Ticker (de Silent Partner) și Redwood (de Quincas Moreira), disponibile în YouTube Audio Library sub o licență standard YTAL/Atribuirea nu este obligatorie.

Sursa ilustrației: prelucrare după o fotografie de Codru Vrabie—statuia lui Ștefan cel Mare de la intrarea în Parcul Central din Chișinău, vedere dinspre Piața Marii Adunări Naționale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *