Category :

Pentru că episoadele despre Bulgaria și Moldova au scos în evidență legăturile puternice dintre politică și drept, l-am invitat pe Bogdan Dima să ne deslușească înțelesurile conceptului de «stat de drept» și conexiunile sale cu cetățenia și Constituția. Cu Bogdan Dima ne-am mai întâlnit în decembrie 2019 și în aprilie 2020, în alte evenimente organizate de Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundației Konrad Adenauer.

În prima parte a conversației noastre, Bogdan Dima ne explică de ce se consideră un „tânăr constituționalist bătrân” și ne ghidează înțelegerea relațiilor sociale dintre cetățean și stat, relevanța reglementărilor constituționale, respectiv legăturile dintre politică și drept. În acest context, Bogdan Dima ne traduce conceptul de «stat de drept» prin sintagma „preeminența dreptului” și ne explică de ce toate aceste noțiuni merită să fie învățate și înțelese în sensurile lor specifice, aproape ca într-o limbă străină. Către finalul primei părți, deschidem conversația despre independența justiției, pe care o vom dezvolta săptămâna viitoare.

Varianta în limba română a podcastului Rule of Law Rules este găzduită de Codru Vrabie (la microfon) și editată de Paul Chioveanu (la montaj). În acest episod, am folosit următoarele melodii de fundal: rinkef intro și rinkef outro, produse de KAS/RLPSEE în centrala din Berlin, respectiv Ticker (de Silent Partner) și No Win (de Silent Partner), disponibile în YouTube Audio Library sub o licență standard YTAL/Atribuirea nu este obligatorie. Sursa ilustrației: prelucrare după o fotografie de Mirela Britchi, CC BY-SA 4.0—frontispiciul clădirii unde funcționează Facultatea de Drept a Universității București, septembrie 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *