Telegraful

2000±2

Telegraful Electoral informează tinerii din Galați despre alegerile europarlamentare

Echipa Telegrafului Electoral vine pe 11 mai la Galați, pentru cel de-al doilea atelier din seria evenimentelor planificate pentru perioada preelectorală. Întâlnirea va avea loc la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii Dunărea de Jos și va începe la ora 12. Te-ai născut în anul 2000±2? Probabil că ...
Citește în continuare

Episodul TE01: Votul este un drept sau o obligaţie?

Sorina Henea este studentă în anul IV la Facultatea de Drept a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. La 26 mai 2019, cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European, fratele său mai mic va putea vota pentru prima dată într-un scrutin electoral. Am întrebat-o pe Sorina dacă ea a primit sfaturi ...
Citește în continuare

Telegraful Electoral se întâlnește cu primii liceeni la Brașov și la Galați

Echipa proiectului este gata de drum! Pregătim pentru tine workshop-uri alături de oameni cu experiență în domeniul electoral, podcasturi, articole și dezbateri. Tu alegi cum va fi experiența primului tău vot! Ne-am propus ca primul tău vot să fie unul informat. Să fie reprezentativ pentru nevoile tale și ale comunității ...
Citește în continuare

Telegraful Electoral: Asociația Curaj Înainte informează tinerii despre alegerile din 2019

Asociația Curaj Înainte sprijină tinerii care împlinesc vârsta majoratului cu un proiect de informare despre alegerile din acest an: europarlamentarele din luna mai și prezidențialele din luna noiembrie. Spre deosebire de alarma care te trezește zi de zi, responsabilității civice nu îi poți da snooze. Asociația Curaj Înainte derulează un ...
Citește în continuare

Episodul TE01: Votul este un drept sau o obligaţie?

Episodul TE02: Ce-aş putea obţine prin votul pentru Parlamentul European?

Episodul TE03: La 26 mai, votăm în calitate de cetăţeni români sau europeni?

Episodul TE04: Cum ne ferim de eventuale dezinformări în campania electorală?

Episodul TE05: Ce anume (nu) aflăm din campania electorală?

Episodul TE06: În ce fel contează rezultatele alegerilor pentru viitorul Europei?


Telegraful se îmbogățește cu contribuțiile elevilor

Telegraful Electoral a pornit la drum cu o speranţă pentru 2019 şi chiar 2020. Mai bine zis, echipa din spatele proiectului a nutrit speranţa că poate pune umărul la implicarea tinerilor în procesul electoral. Ştim că avem o contribuţie mai degrabă marginală, nu una substanţială, dar pe noi ne bucură să vedem tineri alegători care-şi iau în serios responsabilitatea cetăţenească.

Astă-vară, ne-am întâlnit cu tineri născuţi în 2000±2, care se pregătesc de primul lor vot. Am lucrat alături de ei, într-un soi de atelier de pregătire cetăţenească, la Sinaia. Le-am lansat o provocare pe măsura capacităţii lor, iar ei au răspuns cu plăcere, cu abnegaţie, cu imaginaţie. Mijloacele tehnice rudimentare nu le-au oprit acestor tineri, în niciun fel, bucuria de-a se implica în viaţa cetăţii.

Norbert Cățoiu, Cătălin Popa și Edi Stroie au contribuit cu editarea materialului privind argumentele uzuale pro și contra mersului la vot. Ei sunt elevi în clasa a XII-a în Zărnești și sunt membri în Consiliul elevilor. Totodată, Norbert și Cătălin au înființat Asociația pentru Dezvoltarea Competențelor Antreprenoriale, care organizează prima ediție a programului Antreprenor pe munte.

Ioana Dinu, Ana Constantin și Oana Nițu sunt eleve la Colegiul Național Mihai Viteazu din Ploiești. Ele au fost deosebit de interesate de diferențele între sistemele prezidențiale și semi-prezidențiale. Au acordat mult timp înțelegerii mecanismului de alegere a Președintelui în Statele Unite. În cadrul proiectului, au realizat un material despre atribuțiile președintelui.

Avem convingerea că nu doar aceşti 6 tineri alegători se vor prezenta în faţa urnelor şi că nu doar ei se implică activ în comunitate. Celelalte ateliere, pe care le-am organizat la Braşov, Galaţi, Chişinău şi Bucureşti, ne-au pus în legătură cu alte câteva zeci de tineri, la fel de activi, chiar dacă folosesc mijloace mai puţin vizibile publicului larg. Nouă ne pare rău că nu am reuşit să ajungem şi în alte zone ale ţării, să-i cunoaştem pe toţi.

Documentarea făcută la începutul proiectului ne arăta o imagine sumbră: la nivel european şi global, o proporţie îngrijorător de mică a tinerilor îşi exercită dreptul de vot imediat după ce-l obţin; în plus, o mare parte dintre cei care votează pentru prima dată sunt tentaţi de mesajele politice extremiste sau anti-sistem. Prin contrast, experienţa noastră limitată, în condiţiile expuse mai sus, ne-a arătat o imagine luminoasă: Curaj Înainte şi ne vedem la vot!

Proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România și Ursus Breweries (www.inovarecivica.fdsc.ro). Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programului Fondul pentru Inovare Civică.


#inovarecivica: Proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România și Ursus Breweries (www.inovarecivica.fdsc.ro).